|
NYMPH FLYLARDA GÖVDE
ABDOMEN ( KARIN ) VE THORAX ( GÖGÜS )
Nymph flylar yani larva flyları da kanat yoktur. Çoğunda kafa ufak bir detay ve bacaklar saçak şeklinde ya da yoktur ( realistic olarak bağlanan fly lar hariç ) flyın %90 ının karın ve göğüs kısımları oluşturur. Bu nedenle nymph flylarla ilgili tüm bağlama bilgileri neredeyse bu başlığın altında topladım. Karın ve thorax birlikte gövdeymiş gibi düşündüm. Bu şekilde daha kolay anlatabileceğimi düşünüyorum.
Nymph flylar ıslak yani batan flylar gurubundadır ve bulabileceğimiz en kolay malzemelerle bağalan fly türüdür.
Dubbingler, telekler, biotlar, latex, silikon ipler, yünler vb birçok malzeme nymph fly bağlamada kullanılır.
Nymph fly su altındaki canlıların imitasyonları olduğu için batmaları gerekir. Batmayı sağlamak içinde extra ağırlık bağlanması faydalıdır. Ağırlık genelde flyı bağlamadan önce iğne palasının ön yarısına sarılarak temel sarımla sabitlenir. Konik bir gövde oluşturmak, thorax için gerekli temel dolguyu oluşturmak gibi yardımcı işlevleri de vardır.
Bazen ağırlık bağlanırken gövde formu verilerek iğneye sabitlenir ve gerçekçi bir gövde bağlamamız için temeli oluşturur. Ağırlık için değişik kalınlıklardaki lehim telleri, yaprak kurşunlar, bakır teller kullanılır. Metal boncuklar hem kafa hem de ağırlık olarak kullanılabilir.
Yaprak kurşun nymph iğnesinin sırtına katlanarak kambur bir gövde oluşturulur. Sucud (Gamarrus) fly için gerçekci bir gövde oluşturmaya yarar.
En iyi yaprak kurşun Diş doktorlarının röntgen filmlerinin arkasında bulunur.
Bakır tel ve lehim teller kafa ya da thorax kısmına sarılarak konik gövdenin temeli oluşturulur.
Renkli emaye ile kaplanmış bakır teller ile direkt olarak gövde oluşturabiliriz. Bakır teller yumuşak yapıları ile kolayca şekillenir ve sarılabilir. Önemli olan tel kalınlığının iğne gövdesinin kalınlığına uygun olmasıdır. Bu şekilde bağlanan flylar doğal olarak ağırlık istemezler. Metal ağılıklı oldukları için kolay kolay bozulmazlar ve uzun ömürlüdürler.
Siz fly ı kaybedene ya da iğne kırılıp körlenene kadar balık yakalamaya devam ederler.
Latex şerit ve silikon misinalar iğne üzerine direkt sarılarak kullanılabilir. Takı tasarımında kullanılan silikon misinalar ucuz ve kolay temin edilebilen malzemelerdir. Saydam olan silikon misinaları alt kısımlarına sarılan renkli flosh iplerin üzerine sararak değişik renklerde gövdeler oluşturmakta kullanabiliriz.
Latex malzemeler levha halinde bulunabildiği gibi eldiven vb malzemeleri şerit şeklinde keserek kullanılır. İnce latex malzeme sandviç tipindeki gövdelerde sırt kabuğu olarak kullanılabilir.
Sandviç tipindeki gövdeler kuyruktan sonra bağlanan sırt kabuğu ve rib den sonra karına sarılan dubbing in üzeri üstten bazen de hem üst hem alttan sırt kabuğu ile kapatılarak rib ile sabitlenir. Bu tip gövdeler de atılan rib flyın görünümü ve ömrü açısından önemlidir ve dikkatli sarılarak iyi sabitlenmelidir.
Articulated (eklemli) abdomen ( karın ). Halkalı bir shaft üzerine ayrıca oluşturulan karın halka yardımı ile thorax a eklenir ve hareketli bir karın yapısı oluşturulur.
Woven ( örme ) gövdeler. Renkli ip ve şeritlerden değişik örme teknikleri kullanarak iğne üzerine gövde oluşturulur. En basit şekli iki ip ya da şeridi iğne gövdesi arada kalacak şekilde düğüm atarak oluşturmaktır.
Yün, keçe, örgü ipleri ile oluşturulan gövdeler. Nymph fly larda dubbing malzemesi olarak da kullanılan keçe ve örgü ipleri direkt olarak fly gövdesine yada karın kısmına sarılarak fly bağlanabilir. Angora ve tiftik örgü ipleri bu iş için çok uygundur. Başka bir malzemede kadife iplerdir. Uygun yapıdaki şönil ( cenille ) iplerde kullanılabilir ( ben uygun yapıda bulamadım )
Bazı Nymph flylarda Thorax ( gögüs ) , bacaklar ve kafa kısmı karından ayrı olarak bağlanır ve belirgindir. Örnek alınacak nymph in boyutları büyüdükçe bu detaylar daha belirginleşir. Stone fly, may fly nymph lerinin bazılar ve damsel ve dragon fly nymph leri larva ve diğer türlerin nymph lerine göre iridir ve daha belirgin canlılardır.
Abdomen den ( karından ) sonra bağlanan thorax kabuklu bir yapıdadır ve bunun için sırt kabuğu oluşturulur. Stone fly, damsel ve may fly nymph leri bu konu için örnektir.
Alt kısımda çoğunlukla ağırlık bağlıdır. Önceden bağlanan telek ya da kuyruktan yapılan sırt kabuğu nun uçları bacak için kullanılabilir. Hazır silikon bacaklar ya da sülün / tavus kuşu dalcıkları düğümlenerek yada dip kısımlarından ayrılarak bacak olarak kullanılabilir. Kaz hindi biotları bacak olarak kullanılabilir. Renkli misinalar biraz ısı yardımı ile bacak şekli verilerek kullanılabilir. Thorax kısmına tavus kuşunun kuyruk dalcıkları, deve kuşunun püsküllü dalcıkları sarılabilir. Uygun renkteki dubbing thorax için en çok kullanılan malzemedir.
Ağırlığın temel sarımdan sonra yada temel sarımla bağlandığını düşünürsek abdomen (karın) bittiğinde Bağlama sırası şöyledir:
1. Sırt kabuğu (telek, sülün kuyruğu, yada metal şerit ve janjanlı jelatinler)
2. Bacaklar
3. Thorax dolgusu (Dubbing, tavus yada deve kuşu dalcıkları)
4. Kabuk kapatılır ve kafa oluşturularak bitirme düğümü atılır.
Bu sıralama genel bir sıralamadır.
Bacak kullanılmayabilir ya da sırt kabuğunun uzantıları bacak olarak kafa ile bağlanabilir.
Nymph fly bağlamada kullanılan iğneler biraz daha kalın ve ağır olabilir. İğneler bağlanacak nymph lerin gövde şekline uygun formda olanları da mevcuttur. 10-12-14-16 no iğneler sıklıkla tercih edilen ebatlardır.
NYMPH FLY KUYRUK TİPLERİ
Nymph fly kuyrukları dry fly kuyruklarına nazaran daha çok malzeme seçeneğine sahiptir.Sülün yaka tüyleri, horoz, tavuk, tavus kuşu, peç tavuğu, kaz, hindi gibi büyük kuşların biotları geyik kılları, samur fırçalar, tavşan postları gibi çok sayıda malzeme nymph fly kuyruk malzemesi olarak kullanılabilir.
* Demet Kuyruklar
Kullanılan malzemenin demet şeklinde bağlandığı kuyruklardır. Tavşan postu, marabou, geyik kılı vb. birçok malzeme kullanılabilir.
* Işın Kuyruklar
Kullanılan malzemenin fly kuyruğuna iki yada üçlü ışın şeklinde bağlandığı kuyruk tipleridir. Geyik kılları, tavus kuşu dalcıkları, sülün kuyrukları ışın şeklindeki kuyruklarda kullanılan malzemeldir. Işın şeklindeki kuyruklarda önce ortadaki ışının malzemesi bağlanır. Biraz kalın bir sarım yapılarak yan ışınlar bu sarımın iki yanına tutturularak orta ışından ayrılır.
* Kama Kuyruklar
Kaz, hindi gibi büyük kuşların kanat uçlarındaki kama tipindeki biotlardan bağlanan kuyruk tipidir. Çapraz yada paralel olarak bağlanır. Prince nymph fly la özdeşleşmiş bir kuyruk tipidir.
Birol BABADAĞLI
NİSAN 2016
--00--
PRINCE NYMPH FLY
Malzeme:
İğne: Standart dry fly iğnesi (12 – 16 nr. arası)
Montaj ipi: Yapının rengine göre değişecek renkte
Gövde: Yumuşak levha kurşun ve erkek tavus kuşu kuyruk tüy dalcıkları
Kuyruk: Koyu renk kanat telekleri içinde birinci sırada yer alan telek (Bkz.4. Adım)
Kanat: Beyaz renk kanat telekleri içinde birinci sırada yer alan telek (Bkz. 4. Adım)
Saçak: Peç tavuğu göğüs tüyü
1. Adım:
Ben bu fly için 12 ile 16 numara standart dry fly iğnesi kullanıyorum. Larva çalışmak için özel üretilen iğnelerden kullanırsanız daha başarılı olursunuz. Karar sizin.
İğnenizi fazla sıkıştırmadan, ona zarar vermeyecek bir şekilde iğne tutucusuna sıkıştırın.
Montaj pinizi, ip çekme aparatı ile aparatın ucu içerisinden geçirerek kullanıma hazır hale getirelim.
(Bkz. Adams Dry Fly yapımı.)
Makara tutucusu makaranızı kavramalı, az bir çekiş gücü ile ipin sağılmasına imkan vermeli, ama kendi ağırlığı ile boşalmamalıdır. Bu sayede sarım işini ve makara tutucusunu elinizden bıraktığınızda hem ağrılığı ile ipi gerecek, hem de hep elinizin altında ve bıraktığınız yerde sarkar durumda olacaktır.
2. Adım:
İp ile iğne üzerine yemimizin temeli niteliğinde bir sarım yapalım. Bu temel sarım kullanılacak diğer malzemenin yer değiştirmesini, eksen üzerinde dönmesini, kaymasını engelleyecek bir zemin oluşturacaktır.
Her böceği bu temel sarımdan sonra ve kuyruktan baş kısma, yani iğnenin halkasına doğru ilerleyerek yapacağız. İlk hareketimizde temel sarım halka yönünden başlayıp, iğne tutucusuna doğru olacak, daha sonra ise her eklentiyi takiben iğne halkasına doğru devam edeceğiz. Ben mümkün olduğunca başladığım sabitleme ip ile sonuna kadar devam etmeyi tercih ediyorum. Temel sarımı yaparken dikkat edilmesi gereken husus, iğne halkası tarafında saçaklar, kanatlar ve gerektiğinde başın yer alacağı alanı boş bırakmalı ve sarımı iğne damağının hizasında bitirmelisiniz.
3. Adım:
Bu fly türümüz bir larva imitasyonu olup suya batan bir yapıda olması gerekiyor.
Bu nedenle iğne üzerine yaptığımız temel sarımın hemen üzerine yumuşak levha halinde elde edilebilen kurşunu şerit gibi keserek monte edeceğiz.
Şerit kurşunu montaj ipimiz ile iğne palasına sıkıca sararak bağlıyoruz. İğne halkası tarafında kanat, saçak ve başı oluşturacağımız alan için boşluk bırakmayı unutmayın.
Kurşun şeridin fazlasını makasımız ile keselim.
Ağırlaştırılmış olan iğnemiz diğer vücut bölümlerinin montajına hazır bir hale geldi.
4. Adım:
Bu yemde orijinaline uygun formda bir kuyruk yapmak için kullanılacak malzememiz koyu renk (siyah tercihim) kanat telekleri içinde birinci sırada yer alan telekten alacağımız iki dalcık (biot) olacak.
Tüm bir kanadın telekleri içinden en önde olan telek. Bu teleği elinize aldığınızda boşluğa dönük olan dalcıkların kısa ve sert bir yapıda, tam da amacımıza uygun bir formda (kama gibi) olduğunu göreceksiniz. Yine bu türde kanatları da aynı kaynaktan ile elde edeceğiz.
Ve bu teleğin taranmış bölge içinde kalan dalcıklarının ikisini kuyruk olarak kullanacağız.
Bu dalcıklardan ikisini kesip alalım.
Yemimizin kuyruğunu oluşturmak için bu iki dalcığı, gerekli açıyı da vererek iğneye 5-6 tur montaj ipi sararak sabitleyelim.
Unutmayalım ki, kuyruk veya diğer uzuvlar oluşturulacak yemin doğalının yapısına, rengine uygun ve benzer oranda olmalıdır. Bizim için detay gibi görünen bazı vücut bölümleri alanın yemi tanımlaması ve kanması için önemli ayrıntılardır.
İğne halkası tarafında kalan fazlalığı makasımız ile keselim
5. Adım:
Bu örnekte gövde olarak kullanılacak malzememizi erkek tavus kuşu kuyruk tüy dalcıklarından elde edeceğiz.
Dalcıkları (biotları) telekten makasınızı kullanarak ayıralım.
Bu dalcıkların eksenine bağlı olan tüyler aşağıdaki resimde de görüleceği gibi, larvamızın gövdesi için aranan özellikteki yapıyı oluşturmak için idealdir.
Kuyruk için bağladığımız dalcıkların düğümünü gizleyecek şekilde erkek tavus kuşu kuyruk tüy dalcıklarından ikisini birlikte gövdeye montaj ipimiz ile sabitleyelim ve montaj ipimizi baş bölümüne kadar sarıp elimizden bırakalım.
Tüy tutucumuz veya elimiz ile kavradığımız dalcıkları gövdeye sıralı adımlarla saralım. Kanat, saçak ve başı oluşturacağımız baş kısmına yakın bölgede sarım işine son verip montaj ipi ile tek bir düğüm atalım. Makara tutucusunu elimizden bırakalım.
Gövdeye sardığımız dalcıkları montaj ipimiz ile iğneye sabitledikten sonra fazlasını makasınız ile keselim.
Bazı tüylerin fazlaca kabarık göründüğü durumlarda gövde yapısının kalınlığını azaltmak için gövdeye sardığınız dalcıkların fazlasını makas ile hafifçe tıraşlayabilirsiniz.
6. Adım:
Sıra larvamızın saçaklarına, yani ayaklarına geldi.
Saçaklarımızı elde etmek için ben renk ve deseni uygun olması nedeniyle Peç Tavuğunun göğüs tüylerinden elde etmeyi uygun buluyorum.
Farklı kanatlıların tüylerini de kullanabilirsiniz.
Bu tüyü oluşturulacak saçak boyunu da gözeterek tüy ekseninin uç kısmından kesip ayıralım.
Çıkardığımız kısmı kullanmayacağız.
Kestiğimiz tüyün “ V ” harfi gibi boşalan bölümünü ters çevirerek, iğnemizin gövde ile baş arasında kalan bölüme, saçaklar tamamen aşağıya bakacak bir şekilde monte edelim.
Montaj ipimiz ile attığımız düğümden sonra üstte kalan fazlasını makasımız ile kesip atalım.
7. adım:
Yukarıda kuyruk oluşturma adımında açıkladığım gibi, ancak bu kez beyaz kanat telekleri içinde birinci sırada yer alan telekten alacağımız ve yine ön tarafta bulunan kama şeklindeki iki dalcık (biot) kanatları oluşturacak.
Yemimizin kanatlarını oluşturacak olan bu iki dalcığı, Gövdeye ile aynı düzlemde ve aralarında da gerekli açıyı vererek, teker teker 5-6 tur montaj ipi sararak iğneye sabitleyelim.
Sabitleme sarımını bitirince iğne halkası tarafında kalan kısmı makasımız ile kesip atalım.
8. Adım:
Son adım düğümümüz ve sonrasında baş kısmını yapmak olacak.
Düğüm için FLY YAPIMINDA DÜĞÜM başlığı altında iki ayrı video ile aktarmaya çalıştığım düğümü atmamız gerekecek.
Fly Yapımında Düğüm videolarını görüntülemek için Burayı tıklayınız.
Bu düğümü ister videoda görünen düğüm atma aparatı ile, ister bir tükenmez kalem gövdesi yardımı ile veya bazı ustaların yaptığı gibi sadece parmaklarınızı kullanarak atabilirsiniz.
Sonuçta üç ya da dört kez ipin iç içe geçirilmesi ile atılmış kementler dizisi şeklinde bir düğüm oluşturmanız gerekiyor.
Baş oluşturmak için iğne halkasının kapanmamasına dikkat ederek montaj ipimizi sararak aşağıdaki resimde görünen forma getirelim.
9. Adım:
Baş kısmını orijinalinde de olduğu gibi belirgin bir hale getirmek için ister aşağıda resimlerle aktardığım gibi vernik yardımı ile parlaklık verebilir, ister önceden buna karar verip 2. adımda verilen temel sarımdan hemen sonra çeşitli boncuklar kullanarak başı oluşturabilirsiniz.
Vernik kullanacaksanız verniği kalın bir iğne ucu ile alarak baş bölgesine muntazaman uygulayabilirsiniz.
Son düğümünüzü sağlamca attıysanız, montaj ipinizi kesin.
Prince Nymph Fly larınız vernik kuruduktan sonra kullanıma hazır.
Elinize sağlık.
RASTGELSİN.
Kaynak: Tarık ERSAL
|
|
|
 |
|
Daha önce ilan edildiği üzere, 11 Şubat 2023 tarihinde yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeni ile 1... |
yazının devamını oku » |
 |
 |
RASTGELE-DER'İN KURULDUĞU 2002 YILINDAN BU YANA AMATÖR BALIKÇILIK İLE İLGİLİ MEVZUATTA NELERİN DEĞİŞİMİNİ, GELİŞİMİNİ SAĞLAYABİLDİK? |
Bilindiği üzere Derneğimiz RASTGELE-DER'in Tüzüğünün amaç maddesinde yer alan "amatör balık avcılığı... |
yazının devamını oku » |
 |
 |
KENE Mİ TEHLİKELİ, YOKSA ÇENE Mİ? |
Her sene bir kere, nadiren iki kere fırsat bulduğumuz bir maceramız var. Bu macera 3-4 günlüğüne Kız... |
yazının devamını oku » |
 |
 |
DOSTLARLA AVLANMAK |
Dostluk kavramı herkes gibi benim için de çok değerli bir kavramdır. Bu zamanda dost bulmak tabiri c... |
yazının devamını oku » |
 |
 |
EŞİM NASIL BALIKÇI OLDU? |
Çoğu erkek eşi balık avına çıkmadığı için bu güzel zevkten mahrum kalıyor.Ben bu k... |
yazının devamını oku » |
 |
|