Kısa adı RASTGELE-DER olan Rastgelebalıkçı Amatör Olta Balıkçıları Derneği 12 Aralık 2002 tarihinde, Rastgelebalıkçı elektronik posta grubu üyesi 20 kişi tarafından Ankara'da kurulmuş olup, gün geçtikçe güçlenmekte, kuruluş amacına ve üyelerine çok daha iyi hizmet vermeyi hedeflemektedir.
Kuruluş amacımız;
Türk amatör balık avcılığını desteklemek, sportif balık avcılığını özendirmek, planlı ve kontrollü avcılığı yaygınlaştırmak ve bu amaçla amatör balık avcılığını düzenleyen kanun ve yönetmelikler çıkarılmasında ilgili bakanlıklar ve kamu kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunmak, istenildiğinde bu kuruluşlara yardımcı olmak, su ürünleri, bunların yaşam alanları ve doğanın korunmasında gereken özenin gösterilmesi için çaba harcamak, bu konuda gerekli eğitim çalışmaları yapmak, balık avcığının belli etik kurallar içinde yapılmasını sağlamak amacıyla amatör balık avcılığı eğitimi vermek ve bunların yaygınlaştırılması için ilgili kurumlarla işbirliği yapmak, Türkiye'de amatör olta balıkçılığının saygın bir noktaya getirilmesi olarak özetlenebilir.
Dernek, Türkiye'de amatör ve profesyonel balık avcılığı kurallarını düzenleyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün (DKMPGM) yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı, Valilikler ve Belediyeler gibi, konu ile ilgili tüm kurumlarla işbirliği yapmakta ve amaçları doğrultusunda ve imkanlarımız dahilinde gönüllü olarak çalışmaktadır.
Derneğimiz kuruluşundan bu yana geçen süre içerisinde yaptığı ısrarlı girişimlerle tırıvırı adlı, doğaya çok büyük zararları olan av aracının üretiminden, satışına ve kullanımına kadar tüm aşamalarda yasaklatılmasını sağlamıştır.
2002 - 2004 dönemi Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 35/2 nolu Sirkülerinin hazırlanmasında aktif rol oynanmış ve tüm yapısının değişmesi sağlanmıştır.
2004 - 2006, 2006 - 2008, 2008 - 2012, 2012 - 2016 ve 2016 - 2020 dönemi Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 36/2, 37/2 sirkülerler ile 1/2, 2/2, 3/2 ve 4/2 numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğlerin olabildiğince uygulanabilir, amatör balık avcılarınca kabul görür bir yapıya kavuşması ve yeniliklerin ilave edilmesi konusunda girişimlerde bulunularak, sürdürülebilir balıkçılık adına bir çok olumlu gelişim sağlanmıştır.
Üyelerinin katılımı ile balık avı organizasyonları, balık avı şenlikleri ve eğitimleri gibi pek çok sosyal faaliyette de bulunulmaktadır. Kurulduğundan bu yana Ankara, İstanbul, Bolu, Kayseri, Kızılcahamam, Beypazarı, Antalya, Bursa, Kocaeli, Uşak, Sakarya, İzmir gibi pek çok yerde benzer organizasyonlar düzenlenmiş, düzenlenen organizasyonlara katılınmış ve birlikteliğin, dayanışmanın tadı çıkarılmıştır.
NEDEN DERNEK ?
Ülkemizde sürdürülebilirlik kavramı son yıllarda telaffuz edilmeye başlanmış ve su ürünleri yasa taslağı içerisine de 2008 yılında girebilmiştir.
Amatör olta balıkçılığını tek bir cümlede ifade etmek gerekirse; avlanacak olan su ürünü türlerinin soyunun devamının sağlanabileceği kurallar silsilesi içerisinde avcılığını yapmak olarak tanımlanabilir.
Başka bir bakış açısı ile üstlendiğimiz görevler; Hedef avımız olan su ürünlerinin en az bir kere döl verebilecek büyüklüğe eriştikten sonra avlanabilmesinin temini. Kurallara uygun olarak avlanan her su ürününün yenilerek tüketilmesinin şart olmadığının, ele geçen avın suyuna salınmasının da çok keyifli bir faaliyet olduğunun kamuoyuna anlatılması, örnek davranışlar sergileyerek bu davranışın da benimsenmesinin sağlanması. Çevre ve av baskısının su ürünlerimizin üremesini, sağlıklı yaşamalarını engellememesi, yaşam alanlarının korunması için faal olunması olarak da ifade edilebilir.
RASTGELE-DER olarak kurulduğu ilk günden itibaren gerek yasal zeminlerde gerekse sosyal aktivitelerde sürdürülebilirlik ilkesi için her türlü çalışmayı imkanlar ölçüsünde yapmıştır. Özellikle Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde sivil toplum kuruluşlarının etkin rol oynadığı şu dönemde dernek çatısı altıda faaliyet göstermek ve yönetimde söz sahibi olmak çok önemlidir.
Bu anlayış ile 2002 yılında kurulan RASTGELE-DER ülke su kaynakları ile içerisinde yaşayan canlıların hayatiyetini ve gelecek nesillere karşı olan sorumluluğunu hisseden herkesi üye olmaya davet ediyor.
Tüm Türkiye sathında ve yurtdışında da üyeleri bulunan RASTGELE-DER sizlerin de katılımı ile daha da güçlenecektir.