Değerli arkadaşlar,
Bildiğiniz üzere Bakanlığımız " misina ağları" serbest bırakmak için harekete geçti. Konunun önemi neredeyse artık herkes tarafından biliniyor.
Sizlerden ricamız aşağıda metnini verdiğimiz dilekçeyi kendi imzanız ile bireysel olarak sayın Bakanımıza göndermeniz.
http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/BilgiEdinme.aspx linkinden başvuru ile ya da 312 2877266 ve 312 2583060 nolu fakslara göndermek yoluyla başvurunuzu yapmanız.
Haydi doğa aşığı amatör oltacılar söz sırası sizde.
Dilekçe metnini aynen alabileceğiniz gibi kendi ifadelerinizle de başvurularınızı yapabilirsiniz.
Vakit birlik vakti tek yürek tek ses olma zamanı.Sayın Faruk Çelik
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı
Sayın Bakanım,
3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ
MADDE 45 –
(22) Su ürünleri avcılığında monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları ve dolanan (drift-net) ağların kullanılması yasaktır. Bu ağların, gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulunması yasaktır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren seçicilikleri düşük olup Su Ürünleri avcılığının sürdürülebilirliği ve ekolojik ortama olumsuz etkileri olması nedeniyle kullanımı tamamen yasaklanan ve ayrıca; gemiler, balıkçı barınakları ile barınma ve çekek yerlerinde de bulundurulması yasak olan misina ağların Bakanlık tarafından yapılacak yeni bir düzenleme ile 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren tekrardan serbest bırakılacağı yönündeki çalışmalar biz doğa aşığı amatör olta balıkçıları başta olmak üzere bir çok kesim tarafından üzüntüyle karşılanmıştır.
Misina ağların, balıklar ve suya bağımlı yaşayan diğer tüm canlılar, hatta soyu tükenmekte olup, koruma altına alınan diğer canlılar tarafından fark edilmesi çok zordur. Misina ağların av verimleri yüksek olmakla birlikte, seçici olmamaları, ip ağlar kadar dayanıklı olamadıkları için de Deniz ve İç Sularda çeşitli nedenlerle koparak bulunamadıklarında parçalar halinde su içinde asılı kalarak hayalet avcılık yapmaya devam edip su canlılarının neslinin devamını tehdit etmesi en büyük tehlikedir.
Ayrıca kolayca çürümemesi, yok oluşunun uzun yıllar devam etmesi gibi bir çok nedenle ekolojik ortamın korunması ve avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla 2008 yılında başlayan bir süreç sonrasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca en son 1 Eylül 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile beraber Deniz ve İç Sularımızda kullanımı tamamen yasaklanmıştır.
Ticari balıkçılık faaliyetleri çok olan bazı illerin çeşitli partilere mensup Milletvekilleri tarafından konu sürekli olarak TBMM gündemine taşınmış, fakat geride kalan dört senede Bakanlık gerekli tedbirleri alarak sorunu neticeye kavuşturmak yerine İl ve İlçe personeli marifetiyle misina ağları toplamakla yetinmiştir.
Her gün ayrı bir İlde misina ağ toplanıldığı haberleri basında yer almakla birlikte soruna bir türlü kesin çözüm bulunamamıştır. Balık stoklarımızın sürdürülebilirliğinin sağlanılması, koruma altındaki türlerin devamlılığının sağlanması ve kontrolsüz yok oluşun önlenmesi amaçlanıp ilan edilerek 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren Ülkemiz sularında kullanımı tamamen yasaklanan misina ağlar hakkında TBMM sine sunulan görüş önerilerine, Bakanlık tarafından hep aynı gerekçelerle cevap verilmiş olup, hatta Ekonomi Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunularak Ülkeye girişinin de yasaklanacağına değinilmiştir.
Federasyonlar ve Dernekler Bakanlığımıza konunun çözümü için defalarca dilekçeler vererek, kendilerinden istenilen görüşlerini sunmuş bulunmaktadırlar.
Elimizdeki oltalarla, sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla, hiçbir maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeden faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Hatta çoğu zamanda yakaladığımız balıkları en az zararla suyuna iade ettiğimiz Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı faaliyetimiz esnasında bizlerin gözlemlediği en önemli husus misina ağların geleceğimizi yok ettiği ve biran önce Ülkemize girişinin de engellenmesi gerektiğidir.
Gelecek yeni nesillerinde aynı bizler gibi, yok olmak üzere olan bazı balık türlerini, su kuşlarını, kaplumbağaları, kurbağaları, yılanları, yengeçleri ve suya bağımlı yaşam süren bir kısım memelileri misina ağlara dolanmış şekilde, boğularak, çürüyerek ölmelerini görmemesi en büyük arzumdur.
Birçok ticari balıkçımızın da misina ağ kullanma taraftarı olmadığı çok net olarak Federasyonlar ve Dernekler tarafından tespit edilmiştir.
Öncelikle konusunda uzman ve ilgili bilim adamlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin bu konu hakkında Bakanlığımıza yardımcı olmasını talep ediyorum. AB Ülkelerinin birçoğunda böyle bir yasaklama olmadığının, bizim ticari balıkçılarımızın ip ağlarla çok balık yakalayamadığının gerekçe olarak gösterilmesi de tarafımdan hayretler içerisinde takip edilmekte olup, bahse konu o AB Ülkelerindeki cezai yaptırımlar ile Koruma Kontrol faaliyetlerindeki olağanüstü titizliğin Ülkemiz ile kıyaslanması ayrıca isteğimdir.
Trol ve gırgır avcılığına kapalı birçok alan ile özel çevre koruma bölgesi olarak ilan edilmiş birçok havza da bile yasa dışılığa müdahale edemediğimiz günümüz şartlarında tabana ya da ilişkenlere takılı kalıp, görmezden gelinen, göz açıklığının çoğu zaman denetlenmediği misina ağların kimler tarafından kontrol altında tutulacağı tarafımdan merak edilmektedir.
Kullanımı yasak olmasına rağmen halen av marketlerimizin neredeyse tamamında satışı devam edip, yasa dışı avcılar tarafından da alınarak kullanılan ve akabinde ucuz olması ve çok çabuk koparak parçalanması nedeniyle yüz yıllar boyunca deniz, göl ve akarsularımızın dibindeki ilişkenlere asılı avcılığına devam edecek olan misina ağlar sebebiyle Ülkemiz ve geleceğimizin çok büyük kayıplar yaşadığı ve yaşayacağı görüşümdür.
Konunun titizlikle incelenerek 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren Ülkemiz sularında kullanımı tamamen yasaklanmış olan ve Ülkemizde üretimi bulunmayan misina ağların Ülkemize girişinin de engellenmesini saygılarımla arz ederim.